Säkerhet och regler i badet

Vi som arbetar på Höörs Bad och Sportcentrum har som ambition att vi ska hålla badet rent, ha en säker anläggning och att det ska vara trevligt att besöka oss. Alla dessa områden är vårt dagliga arbete men det blir så mycket bättre med din hjälp.

Hela arbetet med ett rent bad handlar om bra städrutiner, snabba åtgärder när ”olyckor” sker, bra vattenreningssystem och det viktigaste, att våra besökare duschar före bad. Tänk på att badkläderna du sätter på dig efter din dusch inte får vara av bomull.

Detta behöver du som besökare också tänka på:

 • Duscha före bad. Ta av dig alla kläder, duscha och tvätta håret och kroppen ordentligt med schampo och tvål och sedan sätter du på dig badkläder. Nu är du klar för att gå in och bada eller basta.
 • Ibland händer olyckan med kräk eller fekalier i våra bassänger. Säg direkt till oss i personalen så kan vi åtgärda detta innan det går lite för långt och bassängen eventuellt behöver stängas.

Säker anläggning

Att ha en säker anläggning handlar om att dels veta vem du ska kontakta om något händer, dels ska du också känna till våra regler och var vi har våra larm och räddningsutrustning. Här följer några allmänna punkter om säkerhet som är bra för dig att känna till.

 • Du känner igen vår personal genom att de antingen har en blå eller svart tröja. Texten på ryggen är antingen ”Badpersonal” eller ”Värd”.
 • När badet är öppet finns det alltid livräddningskunnig personal i anläggningen.
 • Vi bedriver aktiv badbevakning, vilket betyder att vår personal rör sig i hela simhallen och inne i omklädningsrum efter en viss rutin.
 • Personalen har alltid kommunikationsradio på när anläggningen är öppen.
 • Våra nödlarm (gröna skyltar): det finns ett larm mellan undervisningsbassängen och stora bassängen, ett vid upplevelsedelens grindar och ett inne i respektive omklädningsrum.
 • Personal går årligen utbildning i badbevakning och HLR.
 • Brandlarm finns på flera platser (röda skyltar) och används enbart vid brand eller rökutveckling.

Skärmförbud

Vi har skärmförbud och fotograferingsförbud inne på badet, omklädningsrummen samt i alla bastuar. Det innebär att du som gäst inte får använda datorer, mobiltelefoner eller surfplattor inne i simhallen eller omklädningsrummen.

Anledningen till detta är för att öka säkerheten på badet. Ett tillbud sker tyst och fort, en mobiltelefon eller surfplatta kan vara skillnaden mellan liv och död. Skulle en badgäst tappa sin enhet så att den går sönder och glas hamnar i bassängen, måste hela bassängen tömmas och saneras. Fotograferingsförbudet finns för att förhindra att andra badgäster oönskat kommer med på bild.

Hjärtstartare finns:

 • i receptionen,
 • vid värdeskåpen inne i badet,
 • på gymmet – Actic.

Vid nödsituationer inne i badet

Tryck på nödlarmet (gröna skyltar) så hör personalen detta i kommunikationsradion och kan komma direkt till det larmade området.

Vuxenansvaret

 • Som vuxen med barn i sällskap är du den som har ansvar för barnets säkerhet och att våra regler följs. Barn under tolv år och likaså inte simkunniga upp till 18 år ska alltid ha en ombytt och badande vuxen med sig inne i badet. Vi kan vid tveksamheter be att få intyg från barnen gällande simkunnighet och ålder. En vuxen får ansvara för högst 3 barn.
 • Under de tider som badet är öppet för allmänheten finns aktiva badbevakare och livräddningskunnig personal. Ansvaret för barn i ditt sällskap ligger fortfarande på dig som vuxen. Du behöver alltid vara i närheten av barnen och ha uppsikt. Ett bra ”kom-ihåg” är att du ska vara nere med fötterna i den bassäng dina medföljande barn är. Du som vuxen är ombytt och badar tillsammans med barnen för att snabbt kunna ingripa om något händer.
 • Om du som vuxen eller förälder lämnar barn som är minst tolv år och simkunniga ensamma i badet är det ändå ditt ansvar att informera barn om de regler som gäller i hela anläggningen.

Läs mer på anslag i simhallen och fråga gärna personal om du är osäker.

Om säkerheten äventyras eller om gäster bryter mot regler eller uppmaningar från personalen kan gästen avvisas från anläggningen.

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of hoor.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.