Eldningsförbud

På grund av den stora risken för bränder i skog och mark har Räddningstjänsten Skånemitt beslutat om eldningsförbud. Förbudet gäller från och med den 21 maj klockan 13. Eldningsförbudet gäller i Höörs kommun. Förbudet gäller tills vidare och kan kvarstå även om en mindre mängd nederbörd kan komma lokalt. Du får laga mat och grilla på fasta grillplatser. Läs mer om eldningsförbudet.

Hög vattenförbrukning – spara på vattnet

Just nu är vattenförbrukningen hög i kommunen och vattenverken har svårt att producera de mängder dricksvatten som används. Mittskåne Vatten uppmanar därför till att spara på vattnet för att minska vattenanvändningen och för att säkerställa att vattnet räcker till mat, dryck och hygien. Läs mer.

EU-valet 2024

I Sverige kan du rösta i valet till Europaparlamentet 22 maj–9 juni. Du kan förtidsrösta eller rösta i din vallokal på valdagen den 9 juni. Kan du inte rösta på egen hand kan du få hjälp på olika sätt.

Europaparlamentets ledamöter företräder EU-medborgarnas intressen på europeisk nivå.

Tillsammans med företrädare för EU-ländernas regeringar utformar och beslutar ledamöterna om nya lagar som påverkar alla aspekter av livet i hela EU, från stöd till ekonomin och kampen mot fattigdom till klimatförändringar och säkerhet. Läs mer på Europaparlamentets hemsida.

Vem får rösta?

Rösträtt till EU-valet har du som:

  • är 18 år eller fyller 18 år senast på valdagen
  • är svensk medborgare eller är medborgare i något av EU:s andra medlemsländer.

Röstkortet kommer i din brevlåda

Alla som har rätt att rösta i valet till Europaparlamentet kommer att få sitt röstkort skickat till sin folkbokföringsadress. På röstkortet står det vilka val du har rösträtt i samt vilket valdistrikt du tillhör och adress till den vallokal du ska gå till om du röstar på valdagen.

Om du inte fått något röstkort, eller om ditt röstkort kommit bort, kan du kontakta Höörs kommun på 0413-280 00 så kan vi i de flesta fall hjälpa dig att skriva ut ett nytt.

Om uppgifterna på röstkortet inte stämmer ska du kontakta Länsstyrelsen Skåne, telefon 010-224 10 00.

Förtidsröstning 22 maj – 9 juni

Förtidsröstningslokal är stora salen på Älvkullen, Älvgatan 2 i Höör.

Förtidsröstningen är öppen varje dag från och med den 22 maj till och med den 9 juni. Öppettiderna hittar du längre ner på denna sida.

Du kan också välja valfri förtidsröstningslokal i hela Sverige.

Röstning i vallokal på valdagen 9 juni

På valdagen den 9 juni röstar du i din vallokal. På ditt röstkort står det vilken vallokal du kan rösta i och vallokalens öppettider. Det är bara du och andra röstberättigade i samma valdistrikt som kan rösta i den vallokal som står på röstkortet.

Om du inte vet vilken vallokal du ska gå till kan du gå till förtidsröstningslokalen på Älvkullen, Älvgatan 2 i Höör. Där kan du rösta även på valdagen.

Förbered dig för att rösta

Ta med dig giltig legitimation och röstkort.

På valmyndighetens hemsida finns information och filmer som visar hur du gör när du röstar. 

Om du inte kan ta dig till vallokalen

Om du inte kan förtidsrösta eller ta dig till vallokalen på valdagen kan du antingen rösta med bud eller ambulerande röstmottagare.

Budrösta

Att rösta med bud betyder att du får hjälp av någon att ta din röst till vallokalen eller till en lokal för förtidsröstning. För att rösta med bud behöver du ett bud – en person som
du litar på. Du behöver också ett vittne och särskilt material för att rösta med bud.

Du kan beställa materialet för budröstning på Valmyndighetens webbplats. Du kan kontakta Höörs kommun på 0413‐280 00 eller kommun@hoor.se, eller gå till en förtidsröstningslokal eller vallokal och hämta budröstningsmaterialet där.

Ambulerande röstmottagare

Om du inte kan anlita bud så kan vi komma hem till dig och ta emot din röst. För att boka tid för röstning i hemmet ring 0413 – 280 00 eller mejla till kommun@hoor.se.

Ambulerande röstmottagare finns under perioden 22 maj till och med 9 juni men måste bokas. Bokningen görs under växelns ordinarie öppettider: måndag-torsdag 8.00-16.30 och fredag 8.00-15.00 (lunchstängt 12.00-13.00).

På helger och den 6:e juni kan du ringa en särskild valtelefon för att boka ambulerande röstmottagare:

  • 1-2 juni 10.00-13.00.
  • 6 juni 11.00-18.00
  • 8 juni 9.00-15.00
  • 9 juni 8.00-21.00

Läs mer på valmyndighetens hemsida.

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of hoor.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.