Bredband och IT

Bredband är ett samlingsnamn på olika tekniker som möjliggör snabb dataöverföring. Vidare delas bredband upp i fast (trådbundet) och mobilt (trådlöst) bredband.

Fiber är en typ av fast bredband som bygger på att dataöverföring sker med hjälp av ljussignaler i optisk fiber och är idag den fasta bredbandstekniken med störst utbredning i Sverige.

I regel ger en fiberanslutning möjlighet till höga dataöverföringshastigheter och stor driftsäkerhet vilket gör att många fastighetsägare vill ha en fiberförbindelse mellan den egna fastigheten och närmaste fibernät.

Webbplatsen Bredbandsval.se ger dig samlad och lättillgänglig information om bredband via fiber bland annat.

Har Höörs kommun fibernät?

Nej. Höörs kommun äger inga fibernät.

Kan jag ansluta mitt hushåll/arbetsställe till ett fibernät?

Om fibernätet är utbyggt i området där du bor är det generella svaret ja.

I Bredbandskartan kan du zooma in på eller söka fram aktuell adress och få information om exempelvis närmaste nätägare eller leverantör.

I Höörs kommun är det främst nedanstående fibernätägare som kan erbjuda anslutning till ett fibernät. Klicka på aktuellt företagsnamn i listan nedan för att komma till söksidan där aktuell adress matas in i sökfältet:

Jag har redan fiber och vill byta tjänsteleverantör, hur gör jag?

De flesta som har en fiberanslutning i Höörs kommun är anslutna till så kallade Öppna Nät vilket, något förenklat, innebär att flera tjänsteleverantörer kan leverera internetanslutning till slutkunder via samma fibernät. På Bredbandsval.se kan du söka fram aktuell adress för att se vilka tjänsteerbjudanden som finns för adressen.

Konsumentvägledning

Höörs kommun uppmanar dig att endast teckna avtal där avtalsvillkoren medger betalning först vid färdig installation. Färdig installation innebär att anslutningen ska fungera och göra det möjligt för dig att koppla upp dig mot internet.

I övrigt är det viktigt att tänka på exakt vad som ingår i priset – nöj dig inte med ”allt ingår” utan be säljaren att precisera även det som inte ingår. På Hallå konsument har Konsumentverket sammanställt matnyttig information för den som överväger att köpa en fiberanslutning.

Behöver du mer vägledning och stöd kan du kontakta kommunens konsumentvägledning.

Behöver du hjälp?

Du är välkommen att mejla Höörs kommun med frågor om fiber och bredband.

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of hoor.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.