Öva för att klara en vecka i kris eller krig

Här hittar du tips och material från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap för att öva din beredskap hemma.

Sju dagar – klarar du krisen?

I det webbaserade övningsverktyget Sju dagar, utmanas användaren att klara sig i sju dagar utan el.

”Sju dagar” bygger på ett påhittat scenario. Sätt dig in ordentligt i varje utmanande situation som uppstår och gör sedan de val som bäst ökar dina chanser att klara dig. Utmaningen tar ca 15 minuter att göra.

Scenariot i den första delen utvecklas allt eftersom timmarna och dagarna går och det gäller att välja det smartaste sättet att hantera utmaningarna, exempelvis vad gäller behovet av mat och vatten.

Starta utmaningen!


Broschyrer och checklistor

  • Foldern ”Sju dagar” . Foldern innehåller ett sju dagars-scenario med tillhörande frågor som manar till eftertanke och reflektion tillsammans med lärande och praktiska tips. På baksidan av foldern finns en enklare checklista. På MSB:s webbplats hittar du också foldern på lätt svenska och på engelska.
  • Broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” kan användas i utbildning, aktiviteter eller för utdelning. Broschyren finns idag att lyssna på, se som teckenspråksfilm eller ladda ner på 13 språk eller som lättläst på MSB:s webbplats. Du kan beställa hem pappersexemplar av broschyren på svenska från MSB.

Den användbara checklistan från broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” finns separat nedan:


Ett öppet köksskåp som är fullt av torrvaror.
Foto: Melker Dahlstrand, MSB

Faktablad


Scenarier

Här hittar du tre scenarier som kan användas för att läsa högt för en grupp, som underlag för diskussion, att iscensätta eller skriva vidare på:


Filmer om hemberedskap

Vatten

Om det blir ett långvarigt strömavbrott eller någon störning eller kris i samhället så kan det bli så att du själv behöver ordna med dricksvatten. Här finns många tips på hur du kan lösa det. MSB visar också hur du kan rena vatten som du misstänker är förorenat.

Mat

Om det blir ett långvarigt strömavbrott eller annan någon störning eller kris i samhället så måste du vara beredd på att själv kunna ordna något att äta.

Värme

Om värmen inte funkar kan du få stora problem om du inte är förberedd. Din bostad blir kall på bara något dygn.

Kommunikation

En kort instruktionsfilm från MSB om hur du kan förbättra din hemberedskap inom kommunikation. Om det blir till exempel ett strömavbrott så kommer inte telefoner och internet att fungera. Här finns många tips på hur du kan lösa det. Med textknappen kan du välja mellan lättare svenska eller lättare engelska.

Se mer

MSB:s youtubekanal kan du se fler filmer om hemberedskap.


Om Beredskapsveckan

Beredskapsveckan är en del av arbetet med att stärka Sveriges krisberedskap och totalförsvar. Den samlar en bredd av olika aktörer, som kommuner, civilsamhälle, branschorganisationer, myndigheter och näringsliv till en gemensam insats.

Vid en kris är det viktigt att veta hur du ska agera – med rätt förberedelser kan du klara en besvärlig situation bättre. Samtidigt är det viktigt att hjälpa andra.

Beredskapsveckan har tre mål:

  • Att fler privatpersoner reflekterar över hur de kan lösa vardagen vid kris och krig.
  • Att fler privatpersoner skaffar sig en egenberedskap.
  • Att den lokala riskkommunikationen utvecklas.

Läs mer hos Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. 

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of hoor.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.