Från och med den 1 juli är det kommunerna som ska erbjuda bostad för personer som flyr ifrån Ukraina och som beviljas uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet. Ansvaret flyttas från Migrationsverket till Sveriges kommuner enligt en ny lag.
I en orolig omvärld är det viktigare än någonsin att vara källkritisk och bara sprida korrekt information. På webbplatsen krisinformation.se finns uppdaterad information om vad som händer just nu. Där finns också information om hur du kan hantera din oro och frågor och svar för barn och unga, och aktuell information från svenska myndigheter.
Vid kriser och allvarliga händelser är det extra viktigt att vara källkritisk och inte sprida vidare obekräftade rykten.
Viljan att hjälpa oerhört stor och många hör av sig och vill hjälpa till med bostad, kläder eller andra förnödenheter. Det är oerhört glädjande. Om du vill hjälpa till, är ett bra sätt att kontakta lokala hjälporganisationer för att se vilken hjälp som efterfrågas. Många frivilligorganisationer skriver vad som behövs och hur man kan hjälpa till på sina webbplatser och sociala medier.
På vår webbplats kan du läsa mer om frivilligorganisationer och föreningar i Höör.
EU:s medlemsstater har beslutat att aktivera massflyktsdirektivet. Det innebär att personer som kommer från Ukraina kan få omedelbart skydd och ett tidsbegränsat uppehållstillstånd i Sverige.
Migrationsverket har huvudansvar för asylärenden och erbjuder asylsökande och massflyktingar boendeplats och ekonomiskt stöd. Höörs kommun förbereder för att ta emot eventuella flyktingar och är beredda att hjälpa till om Migrationsverket eller annan myndighet begär det.
Du som vill hjälpa till kan kontakta hjälporganisationer för att se vilken hjälp som behövs.
Barn som kommer till Sverige utan vårdnadshavare ska registreras hos Migrationsverket. Det är därför viktigt att du som tagit emot ett sådant barn säkerställer att det är gjort. Det gäller oavsett om barnet kommit hit på egen hand eller i sällskap av en vuxen som inte är barnets vårdnadshavare. Även barn med föräldramedgivande ska registreras.
Barn upp till 18 år har rätt till förskola och skola. Skola erbjuds inom rimlig tid för att kommunen ska förbereda utbildningen. Förskola erbjuds inom fyra månader.
För att ansöka om plats på skola och förskola i Höör fyller du i blanketten på vår webbplats. Du kan även hämta en utskriven blankett på kommunens medborgarcenter.
Det är vanligt att känna oro när allvarliga händelser sker och omvärldsläget är spänt. Du är inte ensam och det finns stöd att få. Via länkarna finns tips och råd vid oro samt information om vart du kan vända dig för att få stöd.
Uthyrning av lägenheter för flyktingmottagande
Höörs kommun är i behov av att hyra både större och mindre lägenheter eller hus. Om du som fastighetsägare eller privat person är intresserade av att hyra ut bostäder till Höörs kommun, där ukrainska flyktingar kommer att bo, behöver vi få följande information mejlad till oss;
- Antal lägenheter/bostäder
- Storlek och antal rum
- Tidpunkt för tillgänglighet
- Finns toalett, dusch och kök i erforderligt skick?
- Hyreskostnad inkl. beräknad värme, vatten och hushållsel
- Bostädernas geografiska läge .
Vi behöver din intresseanmälan snarast. Vänligen skicka ett mail med ovan uppgifter till: intresseanmalan@hoor.se
Övrig information om boende till flyktningar
Migrationsverket ansvarar för flyktingars boende och begär hjälp från Höörs kommun när det behövs.
Migrationsverket upphandlar just nu endast större fastigheter med minst 30 sängplatser i varje. Läs mer om Migrationsverkets upphandlingar på migrationsverket.se
Det kan även vara bra att känna till att Migrationsverket erbjuder asylsökande och massflyktingaren boendeplats och ekonomiskt stöd.
Läs mer om stödet till flyktingar och vad du som privatperson kan göra här:
Frågor och svar om situationen i Ukraina, webbplatsen migrationsverket.se
På MSB:s hemsida finns många bra tips och information om hur du kan förbereda dig för kriser. Du bör ha beredskap för att klara dig själv i 72 timmar. Mat, vatten och värme samt möjlighet att lyssna på radio eller på annat sätt ta del av information är det allra viktigaste.
Alla svenska medborgare och övriga som är bosatta i Sverige och som är mellan 16 och 70 år är totalförsvarspliktiga. För närvarande kan civila myndigheter krigsplacera med allmän tjänsteplikt.
På MSBs hemsida kan du läsa mer om Sveriges totalförsvarsplikt.