Detaljplan för Vårsol 1
Planområdet är beläget cirka 1,5-2 kilometer från Höörs centrum och avgränsas i norr av Stenskogsvägen med gång- och cykelväg och vägdike, i öster av Kvarnstensvägen och i söder av fastigheten Vårsol 6 som är bebyggd med radhus, samt i väster av villafastigheter.
Detaljplanen prövar möjligheten att bygga maximalt 12 ägarlägenheter eller annan typ av gruppbebyggelse i 1-2 våningar. Del av fastigheten kvarstår som natur med skog intill korsningen. Detaljplanen är förenlig med Översiktsplanen 2018 och det finns inga konflikter med länsstyrelsens granskningsutlåtande på ÖP:n.

Bostäder planeras inom fastigheten Vårsol 1. Närmast korsningen Stenskogsvägen – Kvarnstensvägen sparas skogen.
Syftet med detaljplanen
Planens syfte, PBL 4 kap. 32 och 33 §, är att pröva möjligheten att avsätta cirka 3820 m² som kvartersmark, B, för bostäder, som ägarlägenheter i 1 till 2 plan. Det får byggas max 12 bostadsenheter inom kvartersmarken och det ska utöver huvudbyggnad/huvudbyggnader finnas 1,5 p-plats per bostadsenhet inklusive besöksparkering, förråd, miljöhus och ev. garage/carportar. Det ska också finnas tillfartsväg med vändmöjlighet. Tillfart sker från Kvarnstensvägen via vägservitut på fastigheten Vårsol 6 söder om planområdet. Inom den östra delen av planområdet, närmast Kvarnstensvägen, avsätts cirka 630 m² som natur, med avsikt att bevara befintlig skog vilken blir sammanhängande med kommunens befintliga parkmark intill korsningen Kvarnstensvägen – Stenskogsvägen där dagvattenfördröjning planeras ske. Det avsätts också gatuområde 1m brett i öster för att det ska rymmas gångbana.
Tillfart till de nya bostäderna kommer ske från Kvarnstensvägen via befintligt vägservitut på fastigheten Vårsol 6 söder om planområdet. De boende inom radhusen på Vårsol 6 blir därför berörda av tillfartstrafiken. För att begränsa ljussken mot befintligt radhus inom Vårsol 6 så har planbestämmelsen n1 lagts in som begränsar var väg inom planområdet kan anläggas. Kostnadsfördelning för skötsel och underhåll av vägen regleras inte i detaljplan utan det görs i lantmäteriförrättning efter det att detaljplanen fått laga kraft.
Vad händer efter antagandet?
När detaljplanen antagits av kommunstyrelsen och antagandebeslutet fått laga kraft så kan marken regleras i lantmäteriförrättning och gemensamhetsanläggning kan bildas för del av tillfartsväg, bygglov kan sökas och därefter kan byggnationen starta. Byggnationen ska följa detaljplanen som är juridiskt bindande.